ALUS VEIDI

ALUS VEIDI

Blondais Grēks

alus darītava VIEDI  - alus Blondais Grēks
Citāds kviešu alus, kam kviešu iesals ir devis dūmakaini gaišu nokrāsu un atsvaidzinošu garšu.

Zemais beigu blīvums un alkohola saturs padara šo alu viegli dzeramu. No tehnoloģijas viedokļa šis ir mūsu vienkāršākais alus, kurā no iesalu bāzes 50% ir miežu iesals, 45% kviešu un 5% karamelizētais miežu iesals. IBU 15, ko, vienādās proporcijās pievienojot, ir devuši Amarillo un Cascade apiņi. Alus raudzēts 19 °C temperatūrā, izmantojot Fermentis US-05 sauso raugu.

Rodeo

alus darītava VIEDI  - alus Rodeo
Kad iesalu radītais saldums savalda spēcīgo ASV apiņu rūgtumu – Rodeo.

Trīs iesalu savienojums Pilzenes (85% no iesalu bāzes), Melanoid (7,5% no iesalu bāzes) un Minhenes (7,5% no iesalu bāzes) rada samērā augstu misas sākuma blīvumu, kuru mūsu aldaris ir balansējis ar Simcoe, Centennial un Amarillo apiņiem, radot 30 IBU rūgtu alu. Centennial un Amarillo apiņi tiek pievienoti arī pēc rūgšanas, lai piešķirtu šim alum savu raksturu. Alus tiek raudzēts, izmantojot Fermentis US-05 raugu, un alus raudzēšana norisinās pie 19 °C temperatūras.

Sazobe

alus darītava VIEDI - alus SAZOBE
Alus, kura izstrādes laikā pievērsta īpaša uzmanība iesalu garšas saderībai ar labākajiem ASV apiņiem.

Amarillo un Citra apiņi šobrīd tiek uzskatīti par vieniem no labākajiem apiņiem pasaulē. ASV, no kurienes šie apiņi ir cēlušies, ir neskaitāmi veidi alus ar šo apiņu kombināciju. Arī mūsu aldaris, reiz pamēģinājis šo apiņu kombināciju, nespēja palikt vienaldzīgs un gribēja to izrādīt arī jums. Par iesalu bāzi šajā alū kalpo Pilzenes iesals (88%), bet iesalainība un karameles piegarša rodas, izmantojot Melanoiden miežu iesalu (6%) un Carapils miežu iesalu (6%). Savukārt bagātīgi pievienotie apiņi, aptuveni 4 grami apiņu uz katru gatavo alus litru, dod tropisko augļu garšu un svaigu citrusaugļu smaržu. Arī šis alus tiek raudzēts, izmantojot Fermentis US-05 raugu kontrolētā
19 °C rūgšanas temperatūrā.

Aklais Randiņš

alus darītava VIEDI  - alus Aklais Randiņš
Tumšais alus ir kā aklais randiņš – tas negaidīti var kļūt par labāko, kas ar jums ir noticis. 

Mēs bieži esam dzirdējuši mītu par to, ka tumšais alus ir stiprs un rūgts. Mēs apgāžam šo mītu, kombinējot 5 dažādus iesalus, pieberot šķipsnu Columbus un Citras apiņu un liekot lietā savu iemīļoto Fermentis US-05 raugu. Mēs ieguvām ļoti, ļoti tumšu, bet relatīvi vieglu (alk. 5% tilp.) alu, kurā dedzināto iesalu grauzdējums mijas ar atlikušo beigu blīvumu (5 Plato).
Šo alu var droši piedāvāt pat tiem, kuri saka, ka “tumšie” negaršo. Iespējams šis aklais randiņš liks viņiem to iemīlēt!

Vilnis

alus darītava VIEDI - alus Vilnis
Viegls Indijas gaišais eils, kas patiks rūgta alus un bagātīgu garšu cienītājiem.

Laikā, kad Indija bija Lielbritānijas kolonija, pāri jūrai ar kuģiem uz Indiju tika vestas mucas ar gaišo eilu. Lai alus varētu izturēt garo jūras ceļu, tas parasti bija stiprs un alum bagātīgi pievienoja dabīgo antiseptiķi – apiņus. No tā laika pasaule pazīst Indijas gaišo eilu jeb IPA. Lai šo alu padarītu vieglāk dzeramu, tika radīts IPA paveids Session IPA. Mēs esam radījuši jaunu vilni plašajā rūgto alu okeānā, ņemot talkā divu veidu iesalus un 3 dažādu apiņu veidus, kuri šajā alū netiek žēloti, sasniedzot vismaz 6 gramus uz katru gatavo alus litru! Šis alus raudzēts kontrolētā rūgšanas temperatūrā + 19 °C, un raudzēšanai izmantots Fermentis US-05 raugs.

Saulgriezis

alus darītava VIEDI - alus Saul Griezis
Īpaši vasaras saulgriežiem radīts gaišais eils.

No Latvijā audzētiem miežiem radīts iesals apvienojumā ar Simcoe apiņiem liek mums domāt, ka tieši šāds alus būtu ļoti atbilstošs vasaras saulgriežu laikam. Alum piemīt viegls iesalainums apvienojumā ar paliekošu, bet neuzbāzīgu rūgtumu pēcgaršā.

Dūrainis

alus darītava VIEDI - alus Dūrainis
Ingvers un citrona apvienojums ar 9 (!) dažādu iesalu bāzi radījis ziemīgu noskaņu šajā alū. Vidēji augsts alkohola % apjoms kopā ar augsto beigu blīvumu rada pilnīgu garšu, bet citrons un ingvera sakne izmantoti kā piedeva alus vārīšanas laikā, lai apvienojumā ar apiņiem radītu “spiced” aliem raksturīgo garšvielu piedevu sajūtu. Šo alu ieteicams baudīt istabas temperatūrā no tulpes formas glāzes, lai izjustu tā pilnību.

Temperaments

alus darītava VIEDI - alus Temperaments
(Tumšais Karstalus) - speciāli 2018. gadā, 20. Starptautiskajam Ledus skulptūru festivālam Jelgavā, radīts viegls (2,8 % alk.) alus ar tumšo vīnogu sulu un kafijas pupiņām. Šo dzērienu iesakām uzsildīt līdz 40 C/t., un pasniegt siltu pievienojot klāt apelsīna šķēlīti. Klāt jau ir pievienotas arī garšvielas, piemēram, kanēlis un krustnagliņas. Šis dzēriens ir lieliska alternatīva karstvīnam. Ņemot vērā šī dzēriena straujo un augošo popularitāti, šis dzēriens tiek piedāvāts arī ārpus festivāla pildīts 0,9 L un 3 L iepakojumos. 

Balzams Dvēselei

alus darītava VIEDI - alus Balzams Dvēselei
Šī alus receptes izveide un izkopšana ilga vairākus mēnešus. Arī alus pagatavošana aizņem vairāk par 2 mēnešiem. Par iesalu bāzi šim alum kalpo Pilsner, Munich, Carapils, Chocolate Malt un Black Malt iesali. Pateicoties iesalu izvēlei un to pareizai proporcijai, tiek panākts gan augsts sākuma blīvums, gan arī relatīvi augsts beigu blīvums. Tas rada augstu alkohola %, kā arī tumīgu garšu un ļoti tumšu alus krāsu. Par spēcīgo apiņu rūgtumu garšā atbild Simcoe, Centennial, Citra un Yelow Sub apiņi, kuri kopumā vienai alus partijai izmantoti ar aprēķinu 13 gr/l un rezultātā rada 75 IBU rūgtu alu. 

Sombrero

alus darītava VIEDI - alus Sombrero
Alus ar kukurūzu piedevā biežāk ir izplatīts Dienvidamerikā, bet sekojot pasaules alus tendencēm arī mēs sabrūvējām alu no Latvijā radīta iesala un kukurūzas. Veidojot vieglu, gaisīgu alu, miešu iesala radītais iesalainums tiek nomākts izmantojot rupja maluma kukurūzas putraimus, bet apiņus izmantojot ļoti mazās devās tiek panākts, ka šajā alū tik pat kā nav sajūtama alum ierastā rūgtuma garša.

Enģeļu kaislības 

alus darītava VIEDI - alus Enģeļu kaislības
Enģeļu kaislības – t.s. fruit beer alus stils. Miežu un kviešu iesalu kombinācija apvienojumā ar passion fruit jeb “kaisles augli” (marakuju) kuru pievieno jau pēc rūgšanas, piešķir šim alum patīkamu citrusainu augļu smaržu un atsvaidzinošu garšu. 

Cīruļputenis

alus darītava VIEDI - alus Cīruļputenis
Tipisks Vācu stila kviešu alus (Hefeweizen) , kurā jūtams tikai šim alus stilam raksturīgais banānu un krustnagliņu garšas apvienojums. 

Piena Ceļš 

alus darītava VIEDI - alus Piena Ceļš
Milkshake Ale kā alus stils šobrīd veic savu uzvaras gājienu pasaulē. Arī mēs sekojot pasaules alus tendencēm, radījām alu, ko visā pasaulē pazīst kā Milkshake Ale jeb Milkshake IPA. Izmantojot klasisko kombināciju - ūdens, iesals, apiņi un raugs, mēs pievienojām piena laktozi lai sabalansētu apiņu radīto rūgtumu ar alus beigu blīvumu. Rezultātā mēs ieguvām ļoti aromātisku alu, ar pilnīgu garšu un tīkamu saldenumu. 

Danču

alus darītava VIEDI - alus Danču
Lager tipa alus tiem, kas vēlas tīru, neuzbāzīgu, bet tajā pat laikā baudāmu garšu.

Ercena Dāma

alus darītava VIEDI - alus Ercena Dāma
5,6% - kviešu alus savu garšas īpašību dēļ ir ļoti piemērots, lai šim alum pievienotu vēl citas garšas. Šoreiz tās ir avenes un ķirši, kas radīja augļainu, karmīnsarkanu, atsvaidzinošu un ļoti baudāmu alu.

Aizsegā

alus darītava VIEDI - alus Aizsegā
New England jeb Jaunanglija ir teritorija ASV ziemeļaustrumos, tās aldari pirmie radīja bagātīgi apiņotos (hopy), dūmakainos (hazy) alus,
tiekot paši pie sava stila – NEIPA. Šis stils pašlaik piedzīvo strauju popularitāti arī Vecajā pasaulē, tāpēc jebkurš uz izaugsmi tendēts alus
brūzis ietver šā stila paraugus savā sortimentā. “Aizsegā” – spēcīgi apiņots, dūmakains NEIPA paraugs mūsu interpretācijā.

Granāta

alus darītava VIEDI - alus Granāta
Granāta - viena no šā brīža alus pasaules tendencēm ir skābais jeb skābenais alus (Sour ale). Alus, kas apzināti tiek ieskābēts, izmantojot tīrkultūru (Lactobacillus), radot atsvaidzinošu un dzirkstošu, vieglu alu. Mēs to apvienojam ar granātābolu sulu. 

Ziemeļblāzma

alus darītava VIEDI - alus Ziemeļblāzma
Ziemeļblāzma - stouts (stout) ar laktozi. Alus kurā, piena laktozes saldums neitralizē grauzdēto iesalu rūgtumu. 
Share by: